Categorii
Experiente Mindfulness

Meditația Mindfulness

priviti-cu-atentie-aceste-fotografii-imaginile-se-misca-chiar-daca-sunt-statice-afla-explicatia-fenomenului-178326Ce înseamnă mai exact mindfulness? Primul aspect de care se ocupa meditatia mindfulness este acela de ne face sa fim atenti la gândurile care ne invadează mintea oferindu-ne ,in același timp,posibilitatea ca in mod constient sa decidem pe care dintre ele sa ne concentram si pe care sa le eliberam pur si simplu. Prin mintea noastră trec in permanenta o varietate însemnată de gânduri si asta nu este o noutate. Întrebarea este daca putem alege sa ne concentram asupra celor care ne responsabilizeaza si ne directioneaza spre progres sau le permitem gandurilor care creează blocaje si energie negativa sa preia controlul îndepărtându-ne in acest mod de la realizarea obiectivelor noastre.

Al doilea aspect de care se ocupa meditatia mindfulness este acela al obtinerii abilitatii de a rămâne ancorati in momentul prezent tot timpul. Acest aspect reprezintă o mare provocare pentru cei mai mulți dintre noi. Foarte mulți oameni își indreapta atenția excesiv pe experientele avute in trecut provocându-si in acest mod stări de vinovatie,regret si chiar depresie. Știm cu toții ca trecutul nu mai poate fi schimbat si ar fi indicat ca atunci cand ne întoarcem  in trecut sa ne indreptam atenția asupra amintirilor frumoase si asupra lectiilor invatate din experientele trăite . La fel de mulți sunt si acei oameni care trăiesc intr-o permanenta stare de îngrijorare cu privire la viitor. Tendința acestora de a fi în permanenta îngrijorați conduce la riscul creșterii nivelului de stres si implicit al stării de anxietate induse de acesta. Aceste persoane inventează in mod constant ,in mintea lor,potențiale dezastre care pot sau nu pot sa se întâmple.Teama indusa de aceste așa zise ” Pericole” permanente tinde sa-i paralizeze ,blocandu-le acțiunile ,făcându-i incapabili in asumarea riscurilor care pot apărea pe parcurs si care sunt necesare pentru ducerea la îndeplinire a scopurilor pe care si le propun.

A avea vise si a încerca sa ne proiectam viitorul sunt lucruri esentiale pentru stabilirea unei direcții in viata.E ceva firesc sa ne facem planuri de viitor,sta in natura noastră umană acest lucru,dar exista modalitati pozitive prin care putem sa ni le facem. Vizualizarea este una dintre modalitatile care prefigurează rezultate pozitive pentru viitor fiind o componenta esentiala a succesului in viata. Cheia spre mindfulness este Cunoașterea Direcției spre care se îndreaptă viata noastra dar cu conditia de a avea mintea si energia concentrata pe a actiona in momentul prezent. Acest lucru ne va permite sa acționam sau sa reacționăm la ce se petrece cu măsuri adecvate ,fara a fi limitati de griji sau vinovatie.

Atunci cand întreaga noastra energie este directionata asupra momentului prezent,ce credeți ca se întâmpla ? Primul lucru pe  care-l vom observa va fi acela ca nemaifiind prinși in lupta împotriva propriei minti ne vom putea utiliza la maxim toate abilitatile necesare procesului creativ de realizare a viselor si idealurilor propuse. Vom observa,de asemenea,cum emotiile încep sa lucreze in favoarea noastra in loc de a ne tine paralizati in frica si anxietate. Frica si letargia fiind astfel înlocuite cu energie pozitivă întreg procesul de atingere a scopurilor propuse devine unul lipsit de stres.

A trai zi de zi in momentul prezent,a fi mindful,inseamna a rezista impulsului de a încerca sa facem mai multe lucruri in același timp. De exemplu atunci cand luam masa sa încercam sa fim atenti la alimentele din farfurie si la felul in care mâncăm ,sa mestecam in mod corespunzător,savurand fiecare aroma si textura. In acest mod am fi mult mai satisfacuti,am mânca cu siguranța mai putin decât daca in timp ce stam la masa ne uitam la televizor sau citim ziarul. Același lucru este valabil cu absolut orice activitate in care ne implicam. A oferi unei singure activități ,pana la rezultatul final ,atenția noastra deplina si netulburată reprezintă Garanția succesului in toate domeniile. Pe de alta parte,încercarea de a face mai multe lucruri dintr-o data conduce la o gândire imprastiata si la Senzația ca nimic din ceea ce facem nu ducem la bun sfârșit .

A te ” lăsa dus de val” ( varianta românească a expresiei americane ” to be in the flow” ) este un alt instrument valoros pentru dezvoltarea mindfulness. ” dus de val” inseamna ca mintea subconstienta a preluat controlul si nu mai este blocată si condusă de cea rational-logica . Acesta este scopul real al mindfulness, acela de a permite subconstientului nostru sa iasă din umbra si sa produca”valul” de creativitate Magica cu care suntem înzestrați.

Procesul de a ne lasa purtati de” val” ,inseamna a fi increzatori,a avea un soi de incredere mistica in propriile abilitati si talente fara a le judeca sau evalua. Este ca si cum Esenta noastra launtrica ne-a exilat in afara trupului transformandu-ne in spectatorii propriilor noastre performante.”Flow-ul” poate chiar sa ne transpuna pe un taram fermecat,pe taramul unde misticii se conectau la puterea nemarginita a Universului pentru a-si potenta capacitatile paranormale.Acesta este ,de fapt,scopul final,ultima frontiera ,a meditatiei mindfulness,sa ne faca constienti de faptul ca avem o conexiune directa la o sursa de putere mai mare pe care o putem accesa si folosi pentru cresterea performantei personale necesara nu doar pentru castiguri si teluri individuale si egoiste ci si ca inspiratie si model de urmat pentru semenii nostri care,de asemenea, aspira sa-si atinga potentialul lor deplin.
 

Haideti sa facem din practicarea meditatiei mindfulness unul dintre obiectivele principale ale anului 2014. Iubire&Bucurie eterna…..

Psiholog ANA-Maria  Paveluc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s