Categorii
Experiente Mindfulness

(R)evoluția Mindfulness.

Calitatea atenţiei noastre determină calitatea rezultatelor pe care le dorim” afirmă Otto Scharmer, un lector renumit, scriitor şi consilier organizațional. Într-o lume VICA (volatile, incertă, complexă şi ambiguă) toţi cer rezultate mai multe şi mai bune, dar ceea ce se întâmpla, de fapt, este chiar opusul. Traiul nostru zilnic hiper-conectat la viteză maximă face ca noi, ființele umane, să fim din ce în ce mai stresaţi şi mai superficiali în lupta noastră pentru atingerea acestor așa zise, ” rezultate”mai bune.

respiră” Calitatea atenţiei noastre determină calitatea rezultatelor pe care le dorim” afirmă Otto Scharmer, un lector renumit, scriitor şi consilier organizațional. Într-o lume VICA (volatile, incertă, complexă şi ambiguă) toţi cer rezultate mai multe şi mai bune, dar ceea ce se întâmpla, de fapt, este chiar opusul. Traiul nostru zilnic hiper-conectat la viteză maximă face ca noi, ființele umane, să fim din ce în ce mai stresaţi şi mai superficiali în lupta noastră pentru atingerea acestor așa zise, ” rezultate”mai bune. Mai mult decât atât, creând rezultate de care nimeni nu are nevoie în mod imperios necesar, ne punem în pericol sănătatea (, sunt de trei ori mai mulți oameni în lume care mor din cauza suicidului decât cei care mor din cauza crimelor, războaielor sau dezastrelor naturale la un loc), societatea (există 2,5 miliarde de oameni care trăiesc la limita subzistentei) şi chiar planeta (noi consumăm, în medie 1,5 planete Pământ, în vreme ce, bineînțeles avem doar una)

 

Așadar, cum putem inversa această tendința? Cum putem ajuta oamenii să-şi salveze Conștienta? Cum putem crea o „lume nouă”, o lume mai sănătoasă, mai echitabilă şi mai eco-friendly? Cum putem crea la nivel colectiv condiții pentru că fiecare fiinţă umană să-şi manifeste propriul Sine (cu S de tipar) şi propria Muncă (cu M de tipar) pentru a contribui, în acest mod, la crearea unei lumi mai bune pentru noi toţi?

 

Eu chiar cred că răspunsul se afla într-o tehnică veche de peste 2500 de ani şi anume: meditaţia mindfulness.

 

” Stai puţin”, probabil vei spune, ” vrei să spui că problemele lumii pot fi rezolvate prin A NU FACE NIMIC?” Înainte însă de a crede că această afirmaţie e o nebunie, ai răbdare şi citește până la capăt acest articol.

 

Mindfulness este la ora actuală o mișcare care atinge mai multe sfere ale societății noastre.

 

În momentul de față Mindfulness a atins un punct critic în societatea occidentală, după cum menţionează şi articolul intitulat „The Mindful Revolution” apărut exclusiv pe coperta prestigioasei reviste TIME magazine. De la o practică care în urmă cu câțiva ani a fost limitată la doar câteva Mișcări religioase tip ” new age”, sau la câteva grupuri ezoterice, ea a ajuns acum să fie utilizată ” în masă” în diferite sectoare ale societății, şi anume:

– Știință (ex: neuroștiințe, neurobiologie interpersonală, epigenetică)

– Sănătate (ex: Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital, Mount Sinai Hospital)

– Corporaţii (ex: Google, General Mills şi chiar US Army)

– Leadership (ex: Bill George-Medtronic’s CEO; Steve Jobs-Apple’s ex-CEO; Arianna Huffington-Huffington Post’s President and Editor-in-chief; Bill Ford-Ford Motor etc)

– Educație şi învățământ (nu numai în sute de școli din întreaga lume ci chiar şi în școli renumite în formarea Leadership cum ar fi MIT Sloan Leadership Center, Wheatherhead School of Management or Harvard Business School)

– Sport (ex: Echipa Olimpică de gimnastică a Americii; NFL Seahawks; Phil Jackson, antrenorul lui Michael Jordan şi a lui Khobe Bryant a dezvăluit recent ca una dintre cele mai importante părți ale antrenamentului a fost sesiunea de mindfulness)

– Politica (ex: Mindfilness este acum oferit personalului din Parlamentul Marii Britanii;

Congressman-ul american Tim Ryan a venit cu propunerea unei ” mindful nation”)

– High finance (ex: la Forumul Economic Mondial 2014 de la Davos au avut loc mai mult de 25 de sesiuni despre mindfulness şi bunăstare)

– MASS-Media (ex: Time Magazine, Huffington Post, Forbes, New York Times, The Economist, WIRED, Fast Company, etc)

 

Înainte, însă, de a vorbi despre de ce această (r)evoluție se întâmplă, haideţi să definim ce înțelegem prin mindfulness.

 

Un mod simplu de a-l descrie, folosind cuvintele lui Richards Boyatzis, de la Case Western Reserve University, este acela de a fi ” treaz, conştient şi atent”. Fiind practic aici, acum, în totalitate prezent în acest moment.

Jon Kabat-Zinn, director executiv al Centrului Mindfulness pentru medicină, sănătate, şi Societate (University of Massachusetts Medical School) şi unul dintre principalii responsabili pentru apariția acestei Mișcări în Occident, descrie mindfulness ca fiind” Conștienta care se naște prin focusarea atenţiei într-un mod particular asupra unui scop, în momentul prezent şi non-judicativ” pare destul de simplu. Şi, de fapt, așa şi este. Nu neapărat ușor, dar simplu. Toată lumea poate face acest lucru utilizându-l pentru a-şi „consolida” abilitatea de a fi prezent/ă, în acest moment, fără a se lăsa prins în judecăţi despre trecut sau viitor.

 

Deci, de ce acum? Dacă aceste practici sunt cunoscute de milenii, ce anume cauzează această reapariţie în forță? Permiteți-mi să vă împărtășesc cinci motive pentru care cred că Mindfulness este considerată în prezent ca fiind cea mai mare speranță a noastră pentru schimbare organizațională şi socială.

 

1. ȘTIINȚA A DOVEDIT CĂ NE PUTEM FOLOSI MINTEA CA INSTRUMENT PENTRU A NE ÎMBUNĂTĂŢI CREIERUL.

 

Timp de mulți ani s-a crezut că creierul are o structură statică care nu suferă modificări pe întreaga durată a vieții. Odată cu apariția noilor tehnologii non-invazive de Imagistică a creierului, acum avem dovada că acest lucru nu este adevărat. Iată afirmaţia făcută de Richard Davidson (un om de știință renumit de la Universitatea din Wisconsin Madison) „Creierul uman, probabil, mai mult decât orice alt organ din corpul nostru, se schimbă ca răspuns la experiența, şi ca răspuns la învățare şi formare continuă. Ca atare, într-adevăr, creierul poate fi vehiculul de schimbare şi transformare a conştiinţei la fel de mult precum este vehiculul pentru oricare alte funcții pe care le îndeplinește în organism” Această caracteristică a creierului este numită ” neuroplasticitate”, existând la ora actuală foarte multe studii din domeniul neuroștiintelor care atestă şi susțin acest lucru.

 

Știința a demonstrat că mindfulness permite că pregătirea continua, experiența şi învăţarea să schimbe creierul, în zone specifice cum ar fi: zonă care reglementează atenția, gândirea executivă şi echilibrul emoţional, dar, de asemenea, poate produce şi modificări epigenetice! Un studiu impresionant efectuat în laborator de către Richard Davidson şi publicat recent în revista Pshychoneuroendocrinology a arătat modificări semnificative a mai multor gene după doar 8 ore de practică a meditaţiei. Genele care au suferit modificări au fost gene responsabile cu controlul sistemului imunitar al organismului, ceea ce ar putea explica motivul pentru care practicanții meditaţiei tind să aibă un sistem imunitar mai puternic, mai puţine boli şi perioade de recuperare mai scurte atunci când se îmbolnăvesc.

 

Acestea sunt doar câteva exemple din ceea ce se întâmplă în arena științifică, unde putem găsi în prezent mai mult de 3000 de studii științifice revizuite, ele continuând să crească exponențial. Sprijinul acordat de mediul științific actual este, probabil, principalul motiv pentru care mişcarea mindfulness a luat o asemenea amploare. Oamenii înțeleg acum beneficiile pe care metoda le-o oferă devenind încrezători în a începe aplicarea acestor tehnici simple în viaţa lor de zi cu zi.

 

2. PUTEM FOLOSI ACEASTĂ METODĂ PENTRU A CULTIVA O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ

 

A-i ajuta pe oameni să-şi ” salveze ” sănătatea şi bunăstarea este un alt motiv pentru care mindfulness creşte ca şi importantă. Cele mai multe dintre studiile menţionate anterior sunt din domeniul psihologiei, medicinei şi sănătății în general. Din 1979, când Jon Kabat-Zinn a decis să creeze un program care să abordeze problemele legate de stres şi durerea cronică numit MBSR-Mindfulness Based Stress Reduction (reducerea stresului bazată pe metoda mindfulness) abordările care au la baza metoda mindfulness se răspândesc într-un ritm rapid în lume. Peste 120000 de specialiști acreditaţi MBSR care își desfășoară activitatea în peste 740 de locații (centre medicale universitare, spitale, clinici, etc), folosesc această tehnologie pentru a aborda cazuri clinice cum ar fi:

– Tulburări anxioase (exp: atacuri de panică, fobii, tulburare de stres post traumatic)

– Boli legate de stres (exp: presiune arterială ridicată, diabet zaharat, boli cardiace, cancer, etc)

– Durere cronică

– Depresie

– Dependentă de Substanțe

– Insomnie

– ADHD

– Şi multe, multe altele

 

Vestea bună este ca mindfulness nu se aplică doar pentru a aborda cazuri clinice, ea (metoda) poate fi, de asemenea, aplicată cu succes oricărei persoane dornice să-şi cultive un sentiment general de bunăstare şi fericire, din moment ce aceasta din urmă este ” efectul secundar” pozitiv care apare în urma utilizării acestor tipuri de practici.

 

3. ACEASTĂ METODĂ POATE FI UTILIZATĂ PENTRU A CREŞTE PROFITUL COMPANIILOR.

 

Abordările bazate pe mindfulness au început să fie aplicate şi în cadrul Organizațiilor pentru a ajuta personalul să reducă stresul de la locul de munca îmbunătăţindu-le, în acest mod, angajaților sănătatea şi starea de bine. Mai mult decât atât, ceva interesant se întâmpla în acest domeniu de când Silicon Valley a introdus o nouă tendința în utilizarea de practici mindfulness la locul de muncă. Acest lucru fiind subliniat într-un articol publicat în revista WIRED, ” Tehnicile de Meditație şi abordările mindfulness sunt noua modă în Silicon Valley. „

 

Unul dintre persoanele ” responsabile”pentru această mișcare este Chade-Meng Tan, un inginer de la Google, care a creat un program numit ” Search Inside Yourself” (SIY). SIY este un program care reunește cele mai recente progrese ale neuroștiintelor cu practicile contemplative ale meditaţiei mindfulness, şi este conceput pentru a dezvolta inteligenţă emoţională a participanţilor. De la crearea sa, mai mult de 1000 de angajați Google au făcut parte din program. Există tot mai multe dovezi științifice care scot în evidentă legătura dintre inteligenţă emoţională şi performanța şi, conform spuselor lui Meng, a cărui titulatura în cadrul companiei este ” Jolly Good Fellow”, acest program îi poate ajuta pe oameni să-şi îmbunătăţească rezultatele, să se simtă mai Fericiți şi chiar… să salveze lumea–obiectivul principal al lui Meng, atâta timp cât este în viaţă, este acela de a crea condiții pentru eradicarea războaielor şi pace în lume. Pare un obiectiv extrem de îndrăzneț dar cel mai interesant lucru este că el a rezonat cu mii de oameni din întreaga lume care au cumpărat cartea şi care aplică învăţăturile sale. Succesul este atât de răsunător încât, pentru prima dată în istoria Google avocaţii acestuia, au permis ca un produs de marcă internă să iasă autonom pe piață fără a plăti drepturi de autor companiei, înființând Corporația (non profit) pentru beneficiul public intitulată SIYLI -Search Inside Yourself Leadership Institute, şi care la momentul actual furnizează programul oamenilor din întreaga lume.

 

Google, însă, nu este un caz izolat din cadrul mediului de afaceri care aplică aceasta metodă. Mai multe corporaţii din lume, cum ar fi General Mills, Genetech Apple, Sony şi chiar Armata Statelor Unite, folosesc metode bazate pe mindfulness pentru a-şi îmbunătăţii performanța generală, precum şi bunăstarea angajaților lor. Michael Chaskalson, un consultant mindfulness, afirma următoarele: după participarea pe o perioadă de 8 săptămâni la un curs de mindfulness, la locul de muncă, se pot observa următoarele efecte la participanți:

– O reducere a nivelului stresului

– O creștere a nivelului de inteligenta emoţională

– Creșterea sensibilităţii interpersonale

– Creșterea asertivităţii

– Rate mai mici de absenteism datorate stării de sănătate

– Îmbunătăţirea abilitaţilor de comunicare

– Concentrare şi atenție sporită

– Niveluri mai scăzute de impulsivitate

– O capacitate mai mare de a deține şi de a manipula informații

– Îmbunătăţirea somnului

– Un nivel mai scăzut de stres psihologic, incluzând depresia şi anxietatea

– Niveluri mai ridicate de bunăstare la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi

 

4. FIIND CONŞTIENT DE MINE ŞI DE TOT CE MĂ ÎNCONJOARĂ POT FACE ALEGERI MAI BUNE.

 

Daniel J. Siegel este profesor de psihiatrie clinică la Școala de Medicină UCLA şi fondator al unui nou domeniu științific numit Neurobiologie interpersonală. Conform spuselor lui Siegel, sănătatea, creativitatea şi înţelepciunea vin dintr-un creier bine integrat, şi în mod special din cortexul prefrontal medial. Acesta este o structură a creierului foarte importantă care se maturizează după perioada adolescenţei şi care este responsabilă pentru funcții majore ale organismului uman, cum ar fi: reglarea echilibrului emoţional, gestionarea fricii, interrelaționarea şi empatia (ambele necesare compasiunii), insight-uri, intuiție, managementul impulsurilor şi moralitatea.

O practică, care contribuie la dezvoltarea integrată a acestei zone din creier este… ați ghicit, mindfulness.

 

Imaginaţi-vă cum ar fi ca oamenii din întreaga lume să fie mai Conștienți, mai siguri, mai conectaţi cu ei înşişi şi cu semenii lor, mai prezenți, mai activi, care iau decizii negândindu-se doar la beneficiul propriu ci şi la beneficiul tuturor fiinţelor. Imaginaţi-vă impactul acestor creiere ” mature” în capetele oamenilor importanți ai planetei responsabili cu luarea de decizii precum politicienii, directorii generali ai multinaționalelor şi bancherii. Haideţi ca împreună să facem alegerile cele mai bune astfel încât pacea, speranța şi bunăstarea să Domnească în lume!

 

5. ÎNVĂȚÂND OAMENII CUM SĂ MEDITEZE ŞI CUM SĂ FIE ” PREZENȚI” ÎN VIAŢA LOR PUTEM SCHIMBA LUMEA PE PERIOADA UNEI SINGURE GENERAȚII.

 

” Dacă fiecare copil de 8 ani din lume ar fi instruit cum să practice meditaţia, atunci vom putea elimina violenta de pe planeta pe parcursul unei singure generații”. Aceasta este o afirmaţie îndrăzneaţă făcută de Sfinția Sa Dalai Lama, şi de care cu câțiva ani în urma cei mai mulți oameni ar fi ras. Acum, din fericire, bazându-ne pe cele afirmate mai sus, acest lucru poate deveni realitate. Școlile din întreaga lume experimentează deja efectul pe care aceste practici îl au nu numai asupra elevilor ci şi asupra întregului sistem, de la profesori la părinți. Proiecte ca ” Mindful Schools” în UŞĂ şi ” BE” în Marea Britanie au instruit deja sute şi mii de copii în tehnicile bazate pe mindfulness. Aplicarea acestor tehnici duc la rezultate mai bune ale copiilor (şi nu numai) în activitățile școlare, copii reuşind să se concentreze mai bine la sarcini, să fie mai puţin stresaţi şi mai productivi.

 

Haideţi să reflectăm puţin la toate acestea. Poate fi altceva mai important în instruirea unei ființe umane decât a o învăţa însăşi Esența a ceea ce înseamnă să fii o fiinţă umană? Poate fi altceva mai important decât a învăţa oamenii să se simtă în largul lor, ancoraţi în prezent, perfect conectaţi cu ei înşişi şi cu lumea înconjurătoare într-un mod plin de compasiune?

 

Visez la un viitor apropiat în care cele mai multe organizații (corporaţii, spitale, şcoli, etc) vor avea camere special amenajate pentru practicarea meditaţiei şi care vor înveşti pentru instruirea personalului lor în practicarea meditaţiei mindfulness pentru dezvoltarea compasiunii, a păcii interioare şi a cultivării stării de bine. Şi mai mult decât atât, visez la un viitor în care meditaţia mindfulness va deveni pentru oameni o rutină zilnică de igienă mentală şi emoţională la fel ca cea a igienei corporale zilnice.

 

Visul meu este de a fi implicată activ în acest viitor, prin răspândirea cuvântului şi prin ajutarea oamenilor să-şi dezvolte potenţialul la cel mai înalt nivel; pentru că eu chiar cred că mindfulness este cea mai mare speranța a noastră pentru schimbare organizațională şi socială şi că într-adevăr poate crea condițiile necesare care conduc spre instalarea păcii în lume.

 

Mindfulness este o nouă religie şi Frumusețea acestui lucru este acela că… de fapt nu este deloc o religie!

Fiţi Mindful! Iubire &Bucurie eternă!

Psiholog Ana-Maria Paveluc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s