Categorii
Acasă Experiente

Emoțiile reprimate si cum să le transmutăm!

Un ghid pentru înțelegerea sentimentelor ascunse în interiorul nostru.

PREZENTARE GENERALĂ: Acest ghid explorează modul în care ne afectează emoțiile
reprimate și ne oferă un proces pas cu pas pentru transformarea emoțiilor negative în energie pozitivă.
M-am simțit întotdeauna bine cu gândurile și ideile mele; ma joc cu ele în fiecare zi.Insa
emoțiile erau ca niște extraterestrii care locuiau în corpul și în mintea mea. La fel ca mulți alții, nu știam cum sa relationez sau ce să fac cu ele.Aceasta este situatia întregului conținut psihic uman,iar la ceea ce nu putem face față este adesea ascuns sub pres.

Cu toate că această abordare pare să funcționeze pe termen scurt, reprimarea de-a lungul timpului a emoțiilor noastre are un impact asupra sănătății mentale, emoționale și fizice. Deci, ce sunt emoțiile reprimate? Ce ne fac ele si cum naiba putem să lucrăm cu ele? Spre sfârșitul acestui ghid, vă voi arăta un proces puternic pe care îl puteți folosi pentru a vă conștientiza emoțiile reprimate și pentru a le transmuta.

Așadar ce sunt emoțiile reprimate?

Exemplu: Un băiețel de șapte ani îsi face temele la masa de bucătărie. Fratele său mai mare,intra ca o vijelie, nemulțumit, își lovește mâna peste blat, trimite cărțile fratelui mai mic care zboară spre podea.Cel de șapte ani este înfuriat, dar el vede rapid furia în ochii fratelui său mai mare. Nu vrea să fie lovit și el, așa că nu spune nimic și se apleaca pentru a-și ridica temele.

Ce s-a întâmplat cu furia tânărului copil? El nu o exprimă de frica consecințelor. În schimb,o suprimă. Adică,o impinge adanc în el.Dacă băiatul reușește să-și îndepărteze furia cu succes, foarte curând, nu o va mai simți deloc. (Poate că va merge și joacă jocuri video în schimb.)
Asta înseamnă că furia a dispărut? Nu. Indică doar faptul că băiatul și-a reprimat furia din conștiința sa.Dar unde a plecat aceasta?

Cum emoțiile reprimate afectează corpul
Psihologia vede cel mai adesea emoțiile reprimate ca un eveniment psihic – ceva ce are loc în minte sau în creier. Psihanalistul Wilhelm Reich, un contemporan al lui Carl Jung, avea un punct de vedere diferit. Reich a observat efectele pe care le aveau asupra trupului emoțiile reprimate, numindu-le armura corpului. Pe măsură ce acumulăm traume emoționale în copilărie, pentru a ne adapta mediului înconjurător, corpurile noastre (și caracterul) încep să ne protejeze de durerile emoționale suplimentare.Această armură împiedică capacitatea noastră de a ne conecta și de a
vindeca rănile emoționale vechi și de a trăi eliberarea care rezultă din acest proces.

Ce a descoperit Reich era cunoscut cu mii de ani în urmă în China antică. Taoistii văd emoțiile ca informații sau energie. Când ceva blochează acest flux de informații în interiorul corpului, acesta creează un blocaj energetic sau stagnare.
Diferite organe au legătura cu anumite emoții. De exemplu:
-Frica se duce la rinichi.
-Furia se stochează în ficat.

-Durerea se trăiește în plămâni.
De fapt, dintr-o perspectivă taoistă, majoritatea bolilor fizice își găsesc rădăcinile în emoțiile reprimate care cauzează blocaje energetice în meridianele corpului.

Costul inestimabil al emoțiilor reprimate.
În loc să procesăm aceste emoții, majoritatea dintre noi învățăm în mod subconștient să le evităm. Evitarea sentimentelor ne conduce pe majoritatea dintre noi către:tendințe către probleme neurologice,comportamente compulsive,adictii și consumerism. Pentru a evita emotiile negative, urmărim distragerea și diferite stimulari. S-ar putea să ne sedăm cu muncă excesivă, televiziune, alimente, alcool, droguri, internet, cumpărături sau orice altceva ce sperăm că ne va da un avant temporar în încercarea noastră de a fugi de noi înșine.

Reprimarea emoțiilor necesită o energie extraordinară. Oare oboseala cronica si obsesia noastra catre cofeina si suplimentele de energie se datoreaza, in principal, acestei reprimari? Cred că da. Costul de a nu fi atenti la emoțiile noastre este încă și mai mare. Rănile nevindecate ne opresc și de experimentarea emoțiilor pozitive, cum ar fi bucuria, minunea, curiozitatea, entuziasmul și dragostea. Emoțiile reprimate, lăsate necontrolate și neexaminate, ne pot distruge relațiile, ne pot face să ne simțim deprimati și să provoace boli fizice.

John Sarno a fost un medic nu foarte iubit de cei de o breasla. De zeci de ani, el a ajutat la vindecarea a mii de pacienți cu dureri cronice (în special dureri de spate) – fără intervenție chirurgicală. Cum? Metoda principală a lui Sarno a fost aceea de a explica pacienților săi, printr-o prezentare logică și bine concepută, că sursa durerii lor nu era fizică (cum ar fi discul degenerativ). În schimb, cauza suferinței lor ,le-a spus el erau emoțiile reprimate – în special furia.

Când luăm în considerare timpul și energia pe care noi, ca si cultură,le investim în „vindecarea” sau „optimizarea” trupurilor și minților noastre, putem să observam mai bine modul în care lucrăm în principal cu efectele, dar nu cu cauza bolilor .Cauza disconfortului fizic este de obicei emoțională, nu fizică.

Cum ne raportam la emotiile negative?
Înainte de a învăța cum să procesăm emoțiile reprimate, este important să devenim mai
conștienți de cum ne raportam față de ele. Cum ne raportam la emotiile negative va avea un efect semnificativ asupra modului în care le abordam. Dacă vedeți emoțiile negative ca ceva ce nu ar trebui să experimentati, îi veți rezista în mod natural.
Dacă acceptați că emoțiile negative sunt o parte naturală a experienței noastre, ați putea fi mai deschisi și mai curioși să lucrați cu acestea.
Iei în considerare orientarea ta spre emoții precum furia, teama, durerea și rușinea?
Te simți iritat atunci când le experimentezi?
Ți-e frică de aceste sentimente?
Ești nerăbdător să scapi de emoțiile negative când apar?
Crezi că emoțiile negative sunt doar pentru oamenii slabi?
Puteți observa un tipar în căutarea plăcerii pentru a scăpa de sentimentele voastre?
Vedeți emoțiile negative ca parte a vieții?
Crezi că ești capabil să accepți orice simți?
Luați-va un minut pentru a reflecta asupra modului în care percepeți emoțiile negative in interiorul vostru.

Emoțiile  cel mai frecvent reprimate.
Acum, să examinăm rapid șapte emoții pe care mulți dintre noi ni le reprimăm. Rețineți că aceste emoții sunt sursa multor tensiuni interne, comportamente inconsecvente și nemulțumiri.

Mânia și furia reprimată.
Mânia este reprimată de majoritatea, dacă nu chiar toți, dintre noi. Orice formă de maltratare (tachinare, agresiune, respingere etc.) în copilărie sau negarea nevoilor umane de bază poate duce la furie reprimată. În plus, partea tiranică din noi poate deveni indignată de aproape orice, alimentând această furie. Furia reprimată poate duce la anxietate, depresie și durere cronică.

Durerea reprimată și tristețea.
Când nu procesăm pe deplin pierderea, o ducem dupa noi. În reprimarea durerii noastre, suprimăm și bucuria autentică. Plânsul care nu duce la catharsis este, de obicei, o formă de drama a egoului si nu e vindecare. Dacă mintea voastră se îndreaptă continuu către imagini ale trecutului (persoane, locuri sau lucruri), este un semn că vă mențineți încă într-un loc care necesită prelucrare sau înțelegere.

Rușinea și vinovăția reprimată.
Rușinea și vinovatia par a fi sistemul de operare principal al culturii noastre – prin felul în care educam și învățăm. Este, de asemenea, baza multor religii. Rușinea și vina sunt instrumente puternice de manipulare pentru a ne face să facem ceea ce vrea altcineva. Aceste emoții sunt atât de răspândite în stilul de comunicare al multor oameni, încât adesea nu știm să comunicăm fără a transmite aceste emotii subconștient. La nivel personal, evitarea intelegerii rușinii și vinovăției potrivite franeaza dezvoltarea noastră psihologică.

Ura reprimată.
În timpul copilariei, mulți dintre noi suntem învățați că nu este acceptabil să uram. Acest lucru face ca sentimentul de ură să dispară? Nu. Ne obligă doar să o împingem în inconștientul nostru. Majoritatea părinților își reprimă sentimentele de ură față de copiii lor din același motiv: nu este bine să urâți. Copiii nu ne inteleg neapărat cuvintele, ei ne absorb sentimentele. Chiar și atunci când spunem: „Te iubesc”, aceste cuvinte pot fi o mască pentru ura necruțătoare.
……………..Amintiți-vă, orice vă reprimați devine mai puternic în voi și este proiectat înafara pe alții.

Frica reprimată.
Cu frica obișnuită, există un răspuns de luptă sau fugi. Frica reprimată, dimpotrivă, ne imobilizează. Frica reprimată face lumea noastră mai mică și ne limitează în perceptia opțiunilor personale. De asemenea ne contracta corpul și ne distruge rinichii.

Dorința reprimata.
Puterea, averea, statutul social, sexul și controlul domină sufletul nostru inferior. Mulți dintre noi, în încercările noastre de a fi „spirituali”, reprimam aceste dorințe. Așa cum am menționat deseori , o capcană comună este să credeți că sunteți „mai buni” decât alții, identificându-vă ca fiind „spirituali”,iar făcând acest lucru, v-ati reprimat în mod inevitabil dorințele de bază. Negarea existenței dorințelor noastre, face ca invidia noastră reprimată să devină mai puternică.

Invidia reprimata.
Valoarea dominantă în societatea noastră este de a obtine. Comparația și competiția conduc aceasta nevoie de a obtine. Mesajele subliminale ale mentalului în acest caz sunt:
„Eu sunt mai bun ca tine.”
„Prinde-ma daca poti.”
„Niciodată nu vei fi la fel de bun ca mine.”
„Sunt un câștigător (ceea ce înseamnă că ești un ratat)”.
Motivul pentru care mass-media socială îi face pe oameni să fie deprimați este că reintaresc aceste mesaje. Mesajul ascuns din spatele numeroaselor postări sociale este „Uită-te cât de mare sunt eu”
și „Uite ce am eu și tu nu ai.” Această formă de tachinare subtila, dacă nu suntem conștienți de ea, ne face să invidiem lucruri pe care nici măcar nu le-am dori. Invidia reprimată duce la depresie și anxietate („trebuie să am ori dacă nu…. !”).

Cinci moduri de abordare a emoțiilor negative.
Acum, ca adulți, avem o varietate de moduri în care putem face față emoțiilor negative.
1) Reprimarea emoției.
Reprimăm sentimentul până când nu mai suntem conștienți de el. În aceste cazuri, proiectăm emoția asupra altor persoane, grupuri, instituții sau idei. Am analizat acest lucru în discuția noastră despre umbra personală. Reprimarea emoțiilor duce la un comportament pasiv-agresiv. Aceasta subminează relațiile noastre. Iar în conformitate cu numeroși medici, inclusiv dr. John Sarno, emoțiile reprimate, în special furia, sunt cauza celor mai multe dureri cronice și a multor boli mintale.

2) Suprimarea emoției.
Când facem asta ,incercăm să depășim și să scăpăm de emoția negativă. Aici, suntem conștienți de emoția negativă la un anumit nivel, dar ne-am focusat majoritatea atenției asupra altui lucru. Suprimarea este uneori necesară când suntem la serviciu sau când cineva are nevoie de ajutorul nostru. Dar mulți dintre noi folosesc adesea suprimarea atunci când nu este nevoie să facem acest lucru. O mare parte din comportamentele noastre compulsive, obiceiurile proaste și urmarirea placerii fără nici un rost, sunt rezultatul dorinței noastre de a suprima sentimentele negative.

3) Exprimarea emoției.
Când suntem furioși, unii dintre noi lasam pe ceilalți sa știe despre asta. Când suntem tristi, e posibil sa împărtășim starea noastră cu alții. Exprimarea emoțiilor, atunci când este făcută matur, poate oferi o ușurare moderată și temporară. Dar cel mai des, aceste emoții sunt exprimate fără autocontrol. Exprimarea furiei, de exemplu, afectează adesea negativ relațiile noastre și tinde să alimenteze emoția în loc să o rezolve.

4) Eliberarea emoției.
Există multe metode oferite de piață pentru a lucra cu emoții, intre care metoda Sedona, tehnica de eliberare, EFT. și alte practici de „LETHING GO” a emoțiilor negative. Toate aceste metode au o valoare terapeutică atunci când sunt utilizate în mod corespunzător. Dacă nu aveți nici un mijloc de a lucra eficient cu emoțiile negative, orice tehnică este mai bună decât nici una. Am lucrat extensiv cu multe dintre aceste metode cu rezultate diferite. Dar cred că acestea sunt mai puțin valoroase decât modul în care sunt „comercializate” pentru noi. Iata de ce:
Scopul acestor metode este „a elimina” emoția, dar din experiența mea, dacă nu suntem conștiențide sursa ei sau de declanșarea emoției, nu puteți „scăpa de ea”.
Observația mea este că aceste metode ne păcălesc mintea crezând că am „eliberat emotiile”, cândam creat doar un alt mod de a le reprima. Adică, eliberarea poate deveni rapid o formă de înșelăciune prin disociere în care ne separăm de emoție în loc să o integram.

5) Transmutarea emoției.
Cea de-a cincea cale este o abordare mai conștientă. Aici, prin dezvoltarea abilităților de
conștientizare de sine, un individ încearcă să lucreze conștient cu emoțiile care trebuie procesate și să deblocheze energia pe care o conțin. Aceste energii in loc să fie drenate de emoții, ne construim propriile rezerve de energie, distrugând rezistența din jurul emotiilor.

Cum să începeți să lucrați cu emoțiile reprimate.
Cea mai mare provocare în rezolvarea emoțiilor reprimate este că ele sunt reprimate. Putem suspecta intelectual că sunt acolo, dar nu le simțim. Deci, primul pas este să conștientizăm ceea ce simțim. În cele din urmă, emoțiile noastre reprimate sunt ceea ce declanșează arhetipurile din interiorul nostru, ceea ce ne determină să adoptăm modele specifice de comportament. Aceste arhetipuri și emoțiile legate de ele ne controlează atâta timp cât suntem inafara Centrului nostru. Și din acest motiv, subliniez frecvent importanța învățării cum să ne găsim Centrul.

Cum să transmutati emoțiile negative în energia pozitivă.
Iată un proces în cinci pași pe care îl puteți utiliza pentru a transmuta emoțiile negative.

Pasul 1: Faceți o pauza și găsiți Centrul dvs.
Cu cât ne mișcăm mai repede prin viața de zi cu zi, cu atât simțim mai puțin. Pe măsură ce încetinim, oprindu-ne ocazional, putem să „oprim și să vedem” ce se întâmplă. Cu cât vă puteți inrădăcina mai mult în Centrul dvs., cu atât emoțiile reprimate vin mai repede și mai ușor la suprafață. Odata cu aceste emoții, veți vedea adesea imagini și amintiri (probabil din copilărie) în care ați experimentat inițial aceste emoții. Acum, să spunem că ați făcut acest lucru și că ați observat o emoție negativă.

Pasul 2: Constientizati starea corpului vostru.
Dați-va voie sa simtiti sentimentul din corpul vostru.
Ce stare simtiti? (Mânie, tristețe, frustrare, frică, durere, depresie sau rușine).
Unde anume o simtiti exact în corpul vostru? (Cap, gât, piept, intestine sau picioare.)
Cum se simte aceasta? (Puternic, moale, rece, cald, lipicios, pulsatoriu, vibrator sau greu.)
Concentrați-vă atenția asupra senzațiilor fizice și a sentimentului general. Permiteți sentimentelor și senzațiilor să fie așa cum sunt, salutând sentimentele și îmbrățișându-le cu o conștientizare deplină.

Pasul 3: Renuntati la toată judecata.
Tindem să ne judecăm sentimentele.Nu ar trebui să simt așa, am putea să ne spunem.
Eliberați-va de tendința de a judeca sau de a reacționa la emoție. Doar fi cu în diferent ceea ce simti. Luați-va întreaga responsabilitate pentru emoții. Observați că energia emoțională apare în interiorul vostru, în loc să vi se întâmple voua. Atâta timp cât țineți pe cineva sau pe altceva, ca sursă a emoțiilor dvs. („acțiunile lui mă fac să mă simt în acest fel”), veți avea resurse limitate pentru a procesa emoțiile. Pentru moment, relaxați-vă relația cu persoana sau obiectul, dacă sentimentul se referă la cineva sau ceva.

Pasul 4: Permiteți energiei emoționale sa curga.
Respirati profund din abdomen. Respirați lent, stabil și profund, permițând energiei emoționale să curgă liber prin voi. În timp ce respirați în mod conștient, observați cum se schimbă experiența dvs. senzorială și sentimentala,pe măsura ce energia emoțională se mișcă prin voi.Continuați sa dati atenție emoției într-un mod relaxat, centrat.

Pasul 5: Experimentați energia emoțională eliberată.
După un timp, energia brută a emoției este eliberată. E posibil sa puteți observa o altă emoție negativă ascunsă în spatele ei; în acest caz, treceți prin întregul proces de la început. Dar, mai probabil, veți experimenta energia pozitivă neobstrucționată din acest proces de transmutare. Te vei simți mai deschis, mai ușor, eliberat și mai liber.

Idei pentru a crea o nouă orientare inspre emoții.
Cei mai mulți dintre noi dezvoltăm subconștient obiceiul de a judeca sau de a încerca să ne controlam sentimentele. Asadar este util să stabilim un nou context și o noua raportare la ele. În înțelegerea mea, emoțiile sunt o formă de energie. Nu există sentimente „greșite”. Sentimentele par adesea iraționale până când le înțelegem sursa. Noi nu suntem emoțiile noastre, dar ele iau nastere în noi. Sentimentele pe care nu le conținem sunt neapărat „aruncate” pe cei din jurul nostru.
Fie ne acceptăm emotiile, fie le rezistăm.
Rezistența face ca sentimentul să devină mai puternic în noi.
Acceptarea ne pune pe o cale de rezolvare.
Prelucrarea emoțiilor ne ajută să ne extindem conștiința atunci când ajungem la sursa experienței originale a emoției.

Traducere Attila Pall de pe https://scottjeffrey.com/repressed-emotions/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s